Atestace 2020

Přístup k atestační zkoušce

  • K vykonání atestační zkoušky je možné se přihlásit podle všech platných vzdělávacích programů (VP) vyd. v r. 2005, 2009/2010, 2011, 2015 dle jejich platnosti v době zařazení a možnosti si program změnit časově kupředu. Je třeba splnit všechny požadavky daného VP jak v teoretické, tak v praktické části a to včetně kmene. Jednotlivé VP nelze kombinovat. V případě podané přihlášky podle VP 2019 je třeba mít přiloženo Rozhodnutí o uznání praxe z předchozích VP oboru Pneumologie a ftizeologie udělené MZ ČR. V tomto případě nelze přecházet bez rozhodnutí ohledně praktické a teoretické části.
  • Řádně vyplněnou přihlášku, včetně chronologického přehledu požadované praxe, stáží a povinných kurzů s požadovanými přílohami zašlete nejlépe 90 dní před konáním atestační zkoušky, tj. do 2. 3. 2020 (datum odeslání) na adresu: Lékařská fakulta v Hradci Králové, Odd. specializačního vzdělávání lékařů (SVL), Šimkova 870, 500 03 Hradec Králové, viz kontakty www.lfhk.cuni.cz
  • Všichni uchazeči musí doložit splnění všech předepsaných povinných částí příslušného vzdělávacího programu nejpozději 6 týdnů před termínem konání teoretické části atestační zkoušky. Vše, co budete mít v době podání přihlášky ještě „v plánu“, nejdéle však do 20. 4. 2020, na přihlášku vypíšete, doložíte pak e-mailem.

Organizace, místo konání

  • Praktická i teoretická část proběhnou ve dnech 1. - 3. 6. 2020 na akreditovaném pracovišti Plicní kliniky FN HK. Atestační zkouška každého uchazeče bude probíhat ve dvou dnech. Dne 1. 6. proběhne praktická část atestace všech uchazečů, ve dnech 2. – 3. 6. (podle stanoveného pořadí) ústní zkouška před atestační komisí s obhajobou písemné práce a vyhodnocením celé zkoušky. Organizace aktuálně přizpůsobena počtu uchazečů. Bližší informace budou obsaženy v pozvánkách, které lékaři obdrží 30 dní před konáním.

Kurzy

  • Upozorňujeme lékaře, že Ministerstvo zdravotnictví Věstníkem 1/2013 znovu zařazuje jako povinnou součást vzdělávacích programů SV kurz „Lékařská první pomoc“ a kurz „Základy lékařské etiky, komunikace, managementu a legislativy“ (pro VP 2005 platí kurz „Základy zdravotnické legislativy“). Toto musí respektovat i uchazeči, kteří tyto kurzy neměli ve vzdělávacím programu uvedeny jako povinné. Bez doložení příslušného potvrzení o absolvování uvedených kurzů nebude uchazečům výkon atestační zkoušky umožněn.

Písemná práce, publikace

  • Součástí zkoušky je obhájení písemné práce uchazeče. Její téma bylo zadáno LF – garantem oboru doc. MUDr. Vladimírem Koblížkem, Ph.D.
  • Rozsah práce o odborném tématu je 10 – 20 stran bez literárních odkazů po (nejméně) 50 řádcích.
  • Písemnou práci, která je vizitkou autora, prosím fyzicky zašlete ve třech výtiscích na adresu: Plicní klinika – sekretariát, FN Hradec Králové, Sokolská 581, 500 05 Hradec Králové.
  • Termín odevzdání práce je nejpozději 6 týdnů před termínem atestace, tj. do 20. 4. 2020., nejlépe pak spolu s přihláškou.

Otázky k atestaci

  • Atestační otázky, platné od r. 2017, jsou veřejně přístupny a zveřejněny na webu MZ ČR.

Informace o atestacích 2020 ke stažení ve formátu .pdf

Přejít na: